kota iskandar nusajaya johor

kota iskandar nusajaya johor

Pastinya Kota Iskandar yang  terletak di johor bahru merupakan Lambang kemegahan Negeri Johor Darul Takzim,Kota Iskandar  atau dahulunya adalah Pusat Pentadbiran Baru Negeri Johor atau juga digelar “Permata Mahkota” merupakan pusat pentadbiran baharu bagi kerajaan negeri Johor yang terletak di Iskandar Puteri.

Kota Iskandar terletak kira-kira 25 kilometer dari Johor Bahru, Kota Iskandar juga terletak berhampiran dengan Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) di barat Iskandar Malaysia yang turut menghubungkan Johor Bahru melalui Danga ke Iskandar Puteri dan PTP di bahagian barat serta Pasir Gudang dan Tanjung Langsat di timur.

 

foto kota-iskandar

Pembangunan Di Kota Iskandar merupakan fasa pertama dalam projek Iskandar Puteri yang sebahagian daripada projek pembangunan Iskandar Malaysia. Pusat pentadbiran mengandungi bangunan Dewan Negeri Johor (Bangunan Sultan Ismail), Kompleks Menteri Besar dan Setiausaha Kerajaan Negeri Johor (Bangunan Dato’ Jaafar Muhammad) disamping kawasan Dataran Mahkota dan dua buah Kompleks Jabatan Negeri.

Kota Iskandar ini dibangunkan oleh syarikat Cahaya Jauhar Sdn Bhd,anak syarikat kerajaan negeri Johor melalui usahasama Pejabat Setiausaha Negeri Johor (JSSI) dan sebuah syarikat GLC, UEM Land Berhad,Dan ia Diilhamkan daripada seni bina di Istana Alhambra,menarik bukan? seni bina bangunan di Kota Iskandar mengandungi ciri-ciri Moor-Andalusia dan Melayu-Johor dimana semua bangunan dibina menghadap kiblat.

Bangunan di kawasan ini  juga mendapat pengaruh daripada seni bina Bugis, Jawa, Belanda, British dan kumpulan etnik peribumi tempatan.

Nusajaya dengan kemudahan jaringan jalan raya yang baik turut menempatkan pusat pentadbiran kerajaan negeri di Kota Iskandar; pelabuhan antarabangsa, Port Tanjung Pelepas (PTP) dan Kelompok Logistik dan Industri Wilayah Selatan (SILC).

Selain itu, di sini juga antara lain terletaknya  Taman Tema Legoland Malaysia, taman tema pertama seumpamanya di Asia,serta studio bertaraf dunia, Pinewood Iskandar Malaysia Studios,Universiti Newcastle, Malborough College Malaysia dan Hospital Columbia Asia,Begitulah serba sedikit tentangkota iskandar yang menjadi lambang bagi Negeri Johor

Jika anda tercari-cari tempat penginapan di kawasan ini,anda boleh menginap di Homestay Tawakkal Nusajaya yang menyediakan kemudahan yang lengkap dan berdekatan dengan Kota Iskandar serta tempat tumpuan pelancongan di sini.

Menginap Di Homestay Tawakkal Nusajaya adalah pilihan yang paling tepat buat anda kerana ia turut memberi kan harga yang berpatutan serta ganjaran penginapan bagi yang menginap dalam tempoh yang lama akan turut di beri Diskaun Hebat!

Istimewa buat anda Diskaun khas untuk tahun 2016

– Hari biasa RM350 RM320

– Hujung minggu RM380 RM350

– Cuti Sekolah/Cuti Umum RM400 RM370

MENARIK: Review Penginapan Homestay Tawakkal Nusajaya (Credit)

Anda nak diskaun lagi?? Kami akan berikan diskaun khas sekiranya anda menginap lebih dari 2 malam.

Kedua-dua tawaran ini akan ditutup pada bila-bila masa,jom Cepat booking sebelum tempahan FULL!!

Alamat Kami:
Homestay Tawakkal Nusa Bayu – Nusajaya
No 25, Jalan Bayu 3/8, Taman Nusa Bayu,
79250 Nusajaya, Johor, MALAYSIA.

Telefon/WhatsApp: 017-779 7900 / 011-19809425

Facebook: www.facebook.com/homestaytawakkalnusabayu
Google+: google.com/+HomestayTawakkalNusaBayuNusajaya

 

Jom Cuti Cuti  ke Legoland,Kami menantikan kedatangan anda ke sini untuk merasai keseronokkan percutian di sini dengan penginapan Homestay Tawakkal Nusajaya Penginapan Paling Selesa dan Popular di Negeri Johor Darul Takzim.

Penulis Sambilan dan Blogger Sepenuh Masa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *